Loading. Please wait...
search

FAQ • Beeldrecht voor de fotograaf en u als klant

Frequently Asked Questions

Hieronder antwoorden op vragen die wij regelmatig krijgen

Hoe zit het met Auteursrechten?

Op foto’s rusten auteursrechten. Dit is geregeld in de auteurswet. Dit betekent dat er voor het gebruik van foto’s duidelijke regels gelden. Zo mogen foto’s alleen met toestemming van de maker (de fotograaf) gebruikt worden, en is naamsvermelding verplicht. Het gebruik van foto’s wordt geregeld via een gebruikslicentie: de fotograaf geeft u toestemming om de foto’s te gebruiken. Hier staan kosten tegenover. Een licentie heeft altijd een scope: in de licentie wordt bepaald hoe de foto wel en niet gebruikt mag worden. Ze bepaalt het medium (bv. internet, drukwerk), de oplage, afmetingen, plaats, wie, etc. Gebruik buiten die licentie is niet toegestaan.

Kunnen we de foto’s ook rechtenvrij krijgen?

Auteursrechten houden op met bestaan 70 jaar na het overlijden van de maker van een werk. Het antwoord is dus feitelijk ‘ja’, maar u zult nog 70 jaar moeten wachten. Dat is in het voor u meest gunstige scenario, en voor de fotograaf het slechtste scenario. :-). In de praktijk wordt dit als volgt opgelost: u kunt een onbeperkte gebruikslicentie verkrijgen. Dit betekent dat u de beelden, tegen een vergoeding, onbeperkt voor uw eigen doeleinden mag gebruiken.

Hoe zit het met ‘portretrecht’?

Als u herkenbaar gefotografeerd bent heeft u portretrecht. Dat betekent dat uw foto niet zo maar mag worden gepubliceerd. U moet toestemming geven. Hier zijn enkele uitzonderingen op.
Werkgevers mogen foto’s van hun werknemers publiceren. 
Gasten op een evenement geven doorgaans door hun aanwezigheid toestemming voor gebruik van foto’s waar ze op staan.
 Foto’s van straattaferelen waar u niet al te groot op staat mogen ook worden gepubliceerd.
 Foto’s met nieuwswaarde mogen ook worden gepubliceerd.
 Als u mij opdracht geeft foto’s van u te maken geeft u toestemming om de foto’s eventueel in onze portfolio en website te gebruiken. Mocht u daar bezwaar tegen hebben, dan is dat geen probleem en zullen wij de foto’s zonder discussie verwijderen.

Waarom zijn er zulke prijsverschillen tussen fotografen?

Begrijpelijke vraag. Veel mensen gaan ervan uit dat alle professionele fotografen ongeveer hetzelfde doen. De realiteit is dat er grote verschillen zijn: er zijn fotografen die net beginnen en een eenvoudige camera en twee lenzen hebben. Er zijn er ook die hele studio’s hebben met veel personeel en apparatuur. Het is eigenlijk met fotografie net als met alles in het leven: je krijgt waar je voor betaald. Drie offertes opvragen en dan de goedkoopste kiezen is dan ook zinloos: je wordt dan altijd teleurgesteld zowel service als resultaat.
 Er zijn in Nederland momenteel ongeveer 10.000 fotografen. U begrijpt: daar zitten heel veel starters en hobbyisten bij. Keer op keer blijkt toch dat de prijs dan een aardige afspiegeling is van de kwaliteit.

Levert u ook de RAW bestanden?

Nee. Ik fotografeer uitsluitend in RAW, maar bewerk de beelden altijd na. U krijgt de bewerkte beelden, die dus ook klaar voor gebruik zijn.
 Sommige fotografen stoppen weinig tijd in nabewerking, en er zitten dan ook geen grote verschillen tussen de RAW bestanden en de beelden die u ontvangt. Onze overtuiging is dat ik in de camera het best mogelijke beeld probeer te maken, en dit vervolgens in uitvoerige nabewerking helemaal afmaak, zodat de meest perfect mogelijke foto ontstaat. Dit vergelijk ik wel eens met de bakker: deze verkoopt u brood, geen deeg. De nabewerking is het afbakken en het aanbrengen van de persoonlijke signatuur, en daar sta ik voor als fotograaf. Dat willen we graag zo houden.

Wij willen graag alle foto’s die u heeft gemaakt. Kan dat?

Deze vraag krijgen wij soms — en ik toch begrijpen wij dit niet. U bedoelt: u wilt ook de onscherpe foto’s, en de foto’s waarop u met uw ogen dicht staat? Dat lijkt ons geen goed idee. We gaan geen foto’s aanleveren die niet goed zijn. Als fotograaf staan wij garant voor mooi werk, en foto’s die onder de maat zijn gaan naar de prullenbak. Vaak komt de vervolgvraag: ja, maar misschien zit er nog een leuke foto in wat u niet opstuurt? Dat begrijp ik dan weer wel, maar mijn wedervraag is altijd: waarom zou ik een leuke foto achterhouden? Daar heb ik toch niks aan? Ik wil u als mijn klant een plezier doen. Dus de leuke foto’s krijgt u te zien – en de rest verdwijnt!

We zijn de foto’s kwijt. Kunt u ze nogmaals opsturen of printen?

Waarschijnlijk wel, maar daar zijn altijd minimale kosten aan verbonden. Wij krijgen deze vraag geregeld, maar het opzoeken, klaarmaken, en daadwerkelijk printen of versturen van foto’s is vaak een tijdrovend zaakje. We kunnen u een prijsopgave doen en zeker helpen! 

 

Voor meer informatie over beeldrecht verwijs ik graag naar bijgaande PDF van DuPho: Dutch Photographers en is de beroepsorganisatie voor professionele fotografen: DuPho-auteursrecht
DuPho Aanvullende Voorwaarden Bruiloftsfotografie

Fotostudio Enjoy • april 2018 • Walter Schellingerhout

 

 

Story

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url